Ett förlovnings-arbete

2017 – Idén utformas av Viktor Kallas, Fisksätra Folkets Hus, Nacka Kommun och Kvinnoföreningen Mitt i Fisksätra. Med sedan starten finns också Anna Nobel som utvecklar grafisk profil och varumärke.

2019 – Under våren dyker möjligheten upp för EFC (Eat for Change) att driva skolköket i Fisksätraskolan på Brantvägen 1. Efter sommaren säljs fastigheten, skolan läggs ner och Fisksätra Folkets Hus flyttas till andra lokaker. Eat for Change undersöker en etablering i Södertälje mha Coompanion och Samordningsförbundet i Södertälje. EFC etablerar kontakt med Matlust i Södertälje och deltar i Innovationsprogrammet.

2020 – Fisksätra Folkets Hus får nya lokaler i Fisksätra Centrum och Eat for Change startar under hösten en caféverksamhet i Fisksätra Folkets Hus lokaler med 1 person anställd. Pandemin slår till och Fisksätra Folkets Hus stängs igen. EFC fortsätter verksamheten genom att sälja matlådor i Saltsjöbadens C.

2021 – Matlådeförsäljningen flyttar under våren till Ektorp C och nu rekryteras personer i nystartsjobb och introduktionsjobb för att sköta kök och försäljning. På våren vinner EFC kontrakt med nyöppnade skolan VRS Fisksätra för att driva deras skolkök. Verksamheten utökas med kökspersonal och 2 st foodtrailers/matvagnar med försäljningspersonal för att kunna sälja mat året runt. Vi fortsätter ge arbetstillfällen till individer som i vissa fall aldrig haft en anställning under sina år i Sverige.

2022 – En matvagn flyttas från Nacka Stadshus till Nytorget där vi väcker uppmärksamhet med vår mat och vårt koncept. Vi blir anlitade till mässor och festivaler och serverar bl a på Nacka Företagarträff i Nacka Strand. Under sommaren går verksamheten på högvarv med engagemang i olika festivaler, mässor, loppisar, mm (Nobelberget Marknad, Rosendal Garden Party, Kulturfestivalen, mm). Samarbetet med VRS Fisksätra avslutas efter sommaren och EFC flyttar in i egna kökslokaler. Under hösten deltar EFC i Matlusts tävling Ät! Stockholm 2022 och tar hem en 2:a plats med produkten svensk sambosa.

2023 – Pga bristande lönsamhet avslutas verksamheten med matvagnar och fokus skiftas till att producera produkter för dagligvaruhandel och catering. Under våren etablerar EFC samarbete med bl a ICA-butiker och Hemköp där vi kan erbjuda prisvärda hantverksprodukter med social och ekologisk hållbarhet. Cateringverksamheten växer och vi når nya kunder, både privatpersoner och organisationer. Vi utmärker oss genom att delta på Järvaveckan tillsammans med WWF som bjuder på våra sambosas som ett hållbart måltidsalternativ. Vi är också via Matlust med i Stadshuset och får bjuda på våra produkter under invigningen av Stockholm som Gastronomisk huvudstad. Under sommaren inleds ett samarbete med Hallunda Folkets Hus som produktionskök. Vår personal från Fisksätra flyttar nu hit och tillsammans är vi starkare rustade för framtiden.